Öne Çıkanlar osmanlı Aziz ÜSTEL İlluminati: Şeytanın krallığı Washington Anıtı savunma sanayisi siha

Arşiv Belgeleri Işığında Cumhuriyet Tarihinin Gerçekleri

Prof.Dr.Ahmet AKGÜNDÜZ'ün "Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzaman Said Nursi ve İlmi Şahsiyeti” adlı eserin Üçüncü Cildi Osmanlı Araştırmalar Vakfı Merkezinde,  Bediüzaman Hz.'nin talebesi Abdullah Yeğin Ağabeyinde katıldığı bir basın toplantısında kamuoyuna

Arşiv Belgeleri Işığında Cumhuriyet Tarihinin Gerçekleri
Prof.Dr.Ahmet AKGÜNDÜZ'ün "Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzaman Said Nursi ve İlmi Şahsiyeti” adlı eserin Üçüncü Cildi Osmanlı Araştırmalar Vakfı Merkezinde,  Bediüzaman Hz.'nin talebesi Abdullah Yeğin Ağabeyinde katıldığı bir basın toplantısında kamuoyuna tanıtıldı. Akgündüz basın toplantısında şunları ifade etti: Kitabın bu cildi Bediüzaman’ın 1934-1944 yılları arasındaki hayatını ve daha önemlisi de bu dönem Cumhuriyet tarihini doğrudan ilgilendirmektedir. Bediüzaman’ın 24.07.1934 günü Isparta’ya getirilişinden 09.08.1944 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Afyon Emirdağ’a sürgün edilmesi sebebiyle, Denizli’den ayrılışına kadar geçen kadar geçen hayatı ve mücadelesi hakkında, sağlam kaynaklara ve en önemlisi de doğrudan devletin arşiv belgelerine dayalı bir çalışma olmuştur.
Kitabın bölümlerine geçmeden evvel üç noktayı açıklamak bizim temel vazifemizdir:
Birinci Nokta: Bediüzzaman’ın bu hayat dönemini ikiye ayırmak gerekmektedir:
Birinci safha, Kemalist hükümetlerin kendisine musallat olduğu dönemdir. Bu dönemde Mustafa Kemal etkilidir. 1934 yılından 1936 yılına kadar Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanı olduğu Kemalist hükümet, beş önemli teklif ve tavizlerle  Bediüzzaman’ı yanına çekmek istemiştir. Bediüzzaman, Mustafa Kemal’e asla taviz vermemiştir. Halbuki kuvay-ı milliye lehine Bediüzzaman gibi çalışan Şeyh Sünusiler, Abdülhakim Arvasiler ve de Şeyh Şerafeddinler, Mustafa Kemal’in aldatmacalarına aldanarak onun yanında çalışmışlar ve hatta bunlardan bazıları  Bediüzzaman ve Risale-i Nur’u çürütmek için Mustafa Kemal’in siyasetine alet olmuşlardır.
İkinci safha ise Milli Şef hükümetleri dönemidir. 1936 yılının başından 1944 yılının Ağustos ayına kadar da Milli Şef hükümetleri, Bediüzzaman’ı ortadan kaldırmağa çalışmıştır.
İkinci nokta ise, Bediüzzaman’ın bütün bu baskılara ve zulümlere karşı Kemalist hükümetlere ve Milli Şef hükümetlerine karşı takındığı tavır ve muhalefet tarzıdır.
Üçüncü nokta, Genel Bilgiler başlığı altında iki önemli konuyu özetledik. Birincisi, 1934-1944 yılları arasında başta Isparta, Kastamonu ve Denizli olmak üzere  Bediüzzaman ve davasını ilgilendiren coğrafi bölgelerin mülki amirlerini ve devletin önemli erkanını anlattık.
Üçüncü Cild, beş ana bölümden oluşmaktadır. Kısaca muhtevalarını anlatmak istersek şunları söylemek mümkündür:
Birinci Bölüm: Bu bölümde Bediüzzaman’ın 24-07-1934/30-5-1935 tarihleri arasında Isparta’da geçirdiği 10 aylık İkinci Isparta hayatını kaleme aldık.
İkinci Bölüm, Bediüzzaman’ın 09/05/1935-28/04/1936 tarihleri arasında Eskişehir Hapishanesinde geçirdiği bir senelik hayatını (28 Nisan 1935’de Isparta’da tevkif edilmiştir) belgelerle ele aldık.
Üçüncü Bölüm; Bu bölüm tamamen yeni belgelerle ortaya konan ve eski tarihçelerdeki çoğu bilgileri ve tarihleri tashih eder mahiyette olan bir bölümdür.Bediüzzaman’ın 28/04/1936-20/09/1943 tarihleri arasında Kastamonu’da yaklaşık sekiz yıl içinde yaşadıklarını ve bu dönemdeki Milli Şef döneminin en zalim devresini özetleyen bir araştırma eseri mahiyetindedir.
Dördüncü Bölüm ise, Bediüzzaman23/09/1943-21/10/1943 (1 ay) tarihleri arasında cebren Isparta’ya nakledilmiştir.Bediüzzaman Kastamonu’da hizmetine devam ederken Isparta Kahramanları da aşkla ve şevkle Nurların neşri için gayret göseriyorlardı. “Hazret-i Üstad Kastamonu'da iken, Isparta'daki talebeleriyle daima alakadar idi. O, izn-i İlahi ile biliyordu ki; Risale-i Nur'u dünyaya ilan ve neşredecek fedakarlardan ve naşirlerden kısm-ı a'zamı Isparta'dan çıkacak veya Isparta merkezindeki hizmet ile bu büyük vazife ifa edilecek.
Beşinci Bölüm,Bediüzzaman’ın 21/10/1943-09/08/1944 tarihleri arasındaki yaklaşık 8 ay süren Denizli Hayatına ayrılmıştır. Bediüzzaman ve arkadaşlarını Denizli’ye sevk etme kararı, Temyiz Mahkemesinin 3. Dairesince 30 Eylül 1943 tarihinde kararlaştırılmıştır. Kastamonu Valiliği, Bediüzzaman’ın Denizli Mahkemesindeki yargılamasında, Cumhuriyet Başsavcısı gibi hareket etmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.