Nobel’in Temeli Azerbaycan’da Dinamitle Atıldı.
Nobel ödülü toplam altı dalda verilir; Fizik, Kimya, Fizyoloji ya da Tıp, Edebiyat, Barış, 1969’dan itibaren de Ekonomi.
Alfred Nobel, 1833’de İsveçli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Mühendis olan babası ve 3 kardeşiyle birlikte iş hayatı Stokholm, Saint Petersburg ve Bakü’de geçti. Patlayıcılar konusunda merakı bir kardeşinin hayatına mal oldu ama o yine de yılmadı. Önce Nitrogliserinin güvenli bir şekilde korunabildiğini buldu sonrada asıl büyük icadı olan dinamiti buldu.
Nobel’in muazzam servetini dinamitten kazandığı söylenir. İşin aslı şöyledir. Nobel, patlayıcılar ile meşgulken biraderleri Ludvig ve Robert Azerbaycan’da petrol aramaktadır. Rus petrolleri adına Bakü’de zengin yataklar keşfetmiştir. Bunları da dinamit yardımıyla bulmuşlar ve o kadar büyük paralar kazanmışlardır ki o tarihteki kurdan dolar milyoneri olmuşlardır. Azerbaycan’da kendilerine ‘’milyoncu’’ lakabı verilmiştir.
– Lale Devri (1718-30) adı 1910’dan sonra konmuştur. Bu tarihten önceki adı ‘’3. Ahmed devri’’ veya Nedim’in deyişiyle ‘’Devri Sultan Ahmed-i Gazi’’dir.
– Osmanlı Devleti en geniş sınırlarına Kanuni’nin ölümünden 30 yıl sonra Eğri’nin alınmasıyla ulaşmıştır.
– Sibirya’ya sürülen Lenin, Marks’ın kitabını Sibirya’nın dondurucu soğuklarında tam 1000 kez okumuştur.
– Bir dönem ülkemizde de gösterilen Voltran ve He-man adlı dış kaynaklı çizgi filmlerde Allah’dan başka insana hükmeden güçler olduğu konusu işlenmektedir. Ayrıca bu çizgi-filmlerde geçen kötü karakterlerde Türk imajı dünya çocuklarının belleklerine işlenmiştir. İskeletor adlı karakterin kalesi 3 hilal şeklindedir.
— Avrupa’nın en bilgili hükümdarı sayılan Fransa Kralı 5. Charles’ın kütüphanesinde 900 kitap bulunurken kapı komşusu Müslüman Endülüs’ün hükümdarı Halife ‘2. el-Hakem’in kütüphanesinde 600.000 yazma kitap bulunmaktadır.
İhanetin Korkunç Bedeli
Osmanlı Devletine karşı isyan eden Şerif Hüseyin ilk olarak isyanın hemen bitiminde Vehhabiler tarafında alaşağı edildi. Daha sonraları hasta bir vaziyette Amman’da oğlunun yanında iken, saray bahçesinde çalmakta olan İzmir marşı kulağına geldiğinde, oğlunun hemen perdeyi kapatmak istemesi üzerine bu zavallı piyon şöyle mırıldanacaktır.
‘’Evlat, niçin o pencereyi kapatıyorsun? İzmir Marşı’nın eski günleri bana hatırlatmaması için, değil mi? Ben velinimetime isyan etmiş asi bir kulum, günahım büyüktür. Bu bizim başımıza gelenler ve gelecek olanlar, ekmek kapımız velinimetimiz, koruyucumuz ve asırlar boyu efendimiz olan Osmanlı Devleti’ne karşı işlediğimiz günahların, giriştiğimiz isyanların İlahi bir cezasıdır.’’
Başımıza gelecek olanlar sözüyle, çocuklarını bekleyen felaketleri adeta hissetmiştir. Zira oğullarından Faysal, bir zamanlar Fahreddin Paşa komutasında Medine’yi müdafaa eden Türk askerlerine saldıran Arap aşiret alaylarının komutanıydı. Onun akibeti İngilizler tarafından zehirlenerek öldürülmek oldu. Yerine geçen oğlu Gazi ise bir kazada can verdi. Torunu, Irak kralı ‘2. Faysal ise çok kanlı bir ihtilalle devrilip cesedi sokaklarda sürüklendi.
Yine Şerif Hüseyin’in ortanca oğlu Abdullah da (Şimdiki Ürdün kralının dedesinin babası) İngilizler tarafından Filistin bölünerek Ürdün kralı ilan edilmişti. Bu kral da bir suikastçı tarafından Kudüs’te Hz Ömer Camii’nin önünde hançerlenerek can verdi. Yerine geçen oğlu Tallal ise çıldırarak öldü.
Kaynaklar:
1-Osmanlının Kayıp Atlası, M. Armağan – Ufuk Kitaplığı 2006
2-Yakın Tarihin Kara Delikleri, M. Armağan –Timaş Yayınları- 2007
3-Kültürde Dirilmek, İbrahim Refik – TÖV Yayınları 1997
4-Destansı Hüzün, İbrahim Refik – TÖV Yayınları 1995
Öne Çıkanlar
resmitarih•
Ekremimamoğlu•
sehirlerin eski isimleri•
hazineden çalınan 77 ton altın•
10 kasım•
İhanetin Korkunç Bedeli
13 Mart 2016 Pazar 10:09
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.