Geçenlerde bir üniversitede konuşma yapıyordum. Bir kız öğrenci “Geçmişimize sahip çıkmalıyız” dedi. Geçmişe sahip çıkmak… Kötü bir fikir değil. Peki, bunu nasıl yapacağız? Örneğin eski eserleri onarabilir, temiz tutabiliriz. Varlıklarını sürdürmeleri için özen gösterebilir, bozulmalarını engelleyebiliriz. Başka? Kıza, “Siz” dedim, “örneğin Çanakkale Savaşı’na sahip çıkıyor musunuz?” “Elbette sahip çıkıyorum” dedi. Sordum: “Peki niye?” “Çünkü” dedi, bizim atalarımız, dedelerimiz orada savaştı, kimi şehit oldu, kimi yaralandı.” “Güzel, o halde, bana Çanakkale Savaşı’nın komutanının adını söyler misiniz” dedim. Kız duraladı. Üsteledim: “Ne oldu? Sahip çıktığınız bu önemli savaşı kimin yönettiğini bilmiyor musunuz?” “O kadar ayrıntıya girmedim” dedi. “Ne ayrıntısı yahu” dedim. “Ben size bilmem ne cephesindeki yüzbaşının adını sormuyorum. Çanakkale’yi idare eden, en baştaki adamın adını soruyorum. İstanbul’u kim fethetti? Fatih… Onun gibi yani…” Kız benim konuştuğum kürsüye uzaktı. Yine de hareketlerinden sadece utanmayıp, bana kızdığını da sezebiliyordum. O arada birileri, “Mustafa Kemal Paşa” dedi. Aaa, bu kez de ben kızmaya başlıyordum: “Bir kere paşa değildi. Bugünkü rütbelerle kıyaslarsak önce yarbaydı, sonra albay oldu.” Neticede o basit sorunun cevabını koca salondaki bir kişi bile bilemedi. “Alman general Liman von Sanders Paşa idi Çanakkale’deki kuvvetlerin komutanı” dedim. Bir iki öğrenci hatırlamıştı, başlarını salladılar. Geçmişe sahip çıkmak gerektiğini söyleyen kız için bu isim bir şey ifade etmemişti. Zaten bir iki dakika sonra da salondan çıktı. *** Hayatta böyle güzel, şık, anlamlı laflar öğrenip tekrarlıyoruz. Ama onların asgari gereğini yerine getirmeye de üşeniyoruz. Sonra birisi o beylik sözü sorgulamaya başlayınca kızıyor, kendimizi aşağılanmış hissediyoruz. Halbuki uzman olmak gerekmez. Madem tarihine sahip çıkmak istiyorsun, faraza Çanakkale Savaşı’na ilişkin en temel bilgileri öğrenmen gerekmez mi? Çok değil; birkaç isim, birkaç tarih, birkaç rakam… Böylece “neye, niye” sahip çıktığını bilirsin, anlarsın. Benim gibi bir ukalayla karşılaştığında da rahat edersin. (Emre Aköz – 31.05.10)
Emre Aköz: Çanakkale Savaşı’nın başkomutanı kimdi?
Geçenlerde bir üniversitede konuşma yapıyordum. Bir kız öğrenci “Geçmişimize sahip çıkmalıyız” dedi. Geçmişe sahip çıkmak… Kötü bir fikir değil. Peki, bunu nasıl yapacağız? Örneğin eski eserleri onarabilir, temiz tutabiliriz. Varlıklarını sürdürm
22 Ocak 2015 Perşembe 01:32
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Hrn 8 yıl önce
Geri zekalı emre Aköz alman generalin hiç bir ön görüşü tutmayınca savaş organizasyonunu tamamen mustafa Kemal devralmıştır sen onu bunu boşver de mermiye kafa attı dediğin ali tutarın hesabını nasıl vereceksiniz
YUKARIDA OKUDUĞUM KONU BANA ŞU DÜŞÜNCEYİ HİSSETTİRİ MALESEF OKULLARIMDA TARİH DİYE ÜÇ ,BEŞ , YALAN YANLIŞ KONUDAN İBARET OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM ÇÜNKÜ KONU ÇANAKKALE TARİHİ DOĞRU OLARAK HİÇ KİMSE ANLATMADI YADA SADECE BİR KİŞİYE KAHRAMANLIK VERİLDİ BEN BÖYLE DÜŞÜNÜYORUM .ŞİMDİ ASIL KONU MUSTAFA KEMAL ÇANAKKALE DENİZLER SAVAŞINDA CEPHEDE DEĞİLDİ ÇANAKKALEYE 17 KM. İÇERİDEYDİ AVAŞ SITRATEJİSİ OLARAK EĞERKİ DÜŞMAN YUKARU DOĞRU İLERLERSE MUSTAFA KEMAL ASKERLERİYLE PÜSTÜRTECEKTİ MUSTAFA KEMAK BİR PİYADE İDİ DENİZİ DEĞİLDİ VE BİR KAHRAMAN SÖYLENECEKSE BİR TEPENİNİ ÜZERİNDEN ŞÖYLE SESLENMİŞTİR GİTTİLER GİREMEDİLER VE GİREMEYECEKLER DİYEN MALATYA , ARAPGİRTLİ VE KÜRT OLAN CEVAT PAŞADIR BU KADAR BASİT BİRAZ TARİH OKUYALIM VE TARİHİMİZİN GERÇEKLERİNİ BİLMEK HER İNSANIN HAKKIDIR.