Samsun Milletvekili Ruşeni Barkın’ın yazdığı hakaret kitabı ve M.Kemal’in notları
Yazı 1:
Tarih 18 Ekim 1926.
Mustafa Kemal’in isteğiyle Samsun Milletvekili Ruşeni Barkın bir kitap yazıyor.
Kitabın adı “Din Yok, Milliyet Var.”
M. Kemal’in bu kitaba düştüğü notlar, ulusçuluğun-ulusalcılığın, yeni rejimin “resmi dini” olarak telakki edildiğini gösteriyor.
Ruşeni’nin kitabında şu paragraf önemli:
“Bizim kutsal kitabımız, bilgiyi esirgeyen, varlığı taşıyan, mutluluğu kucaklayan, Türklüğü yükselten ve bütün Türkler’i birleştiren ulusalcılığımızdır. O halde felsefemizde din kelimesinin tam karşılığı ulusalcılıktır…”
Bu paragrafa Atatürk’ün düştüğü not: “Aferin! Alkışlar” şeklinde.
Ruşeni Barkın devam ediyor:
“Hangi ulusun yüceliği, Türklüğün ululuğu kadar tarihin bilinmeyen enginlerine uzanmıştır? Ve en nihayet hangi ulus ölürken Azrail’i tepelemiştir. Dünyada Türk olmak kadar onur mu var? Ve Türk olmak kadar “din” mi var?”
Barkın’ın bu sözlerine Atatürk yine “Aferin, aferin!” diyor.
Ayrıca bakınız: http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/152665-turkes-hayatta-olsaydi-makalesi.aspx
*********************
Yazı 2:
1932-1943 arasında Samsun milletvekilliği yapan Ruşenî (Barkın)’ın Mustafa Kemal (Atatürk)’e sunduğu Din Yok Milliyet Var:
Benim Dinim, Benim Türklüğümdür başlıklı çalışmasında dile getirilen milliyetçilikle kutsallaştırılan vatandaşlık ahlâkının din boşluğunu dolduracağıdır.
M.Kemal’in düştüğü not:
aferin, alkışlar….
Ayrıca bakınız: http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/hanioglu/2010/11/21/din_yok_milliyet_var_ile_vecibesiz_ve_mueyyidesiz_bir_ahlk_arasinda